Zorgstelsel op koers of op drift? 26 persoonlijke verhalen

Per 1 juli 2014 nemen Rien Meijerink, Didi Braat, Henk Bosma en Elisa Carter afscheid van de RVZ. Als afscheidscadeau biedt de RVZ een mooie verhalenbundel aan. Daarin blikken alle raadsleden, enkele medewerkers en externe betrokkenen terug op een bewogen periode: wat heeft de invoering van het nieuwe zorgstelsel ons gebracht? Wat was de rol van de RVZ daarbij? En wat staat ons nog te wachten?

Zoveel mensen..

Deze verhalenbundel geeft een interessant kijkje in de manier waarop de geïnterviewden de transitie beschouwen: vanuit economisch perspectief, ethisch perspectief, vanuit patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

…zoveel meningen

De meningen over de effecten van het nieuwe zorgstelsel lopen zeer uiteen. Zo noemt Bert Boer het een knap ontwerp, terwijl Dick Willems meer nadelen ziet dan voordelen. Meer marktwerking, daar is Henk Bosma de felste voorstander van, anderen zijn daar faliekant op tegen. Zo zijn er nog veel meer opvallende verschillen. Maar overeenkomsten zijn er ook. Bijna iedereen vindt dat kwaliteit leidend moet zijn in plaats van kosten.

Lof

Over de RVZ in de afgelopen acht jaar en de afscheidnemende raadsleden niets dan lof. Zo complimenteert Ab Klink dat de RVZ ‘het lef heeft gehad zijn nek uit te steken’, Anemone Bögels ‘de scherpte in de analyse’ en Wim van der Meeren dat ‘de RVZ zich niet stoort aan gevestigde belangen’.

Ook voor jullie zelf, de vertrekkende raadsleden, hebben de geïnterviewden zeer veel waardering. Voor Rien als voorzitter om zijn brede blik, charme en inspirerend leiderschap, voor Didi als vicevoorzitter om haar tomeloze inzet en medisch-wetenschappelijke kennis en ervaring, voor Henk om zijn humor en duidelijkheid, en voor Elisa om haar kennis en expertise over de ggz en verpleging.

Feestje

Alle raadsleden roemen vooral de prettige sfeer in de Raad en de goede samenwerking met het secretariaat. Wim Groot noemt de raadsvergaderingen iedere keer een klein feestje. En hij is niet de enige. Opvallend is dat de raadsleden zeggen dat de RVZ-adviezen op korte termijn niet veel impact hebben, maar op lange termijn wel de manier van denken beïnvloeden. Maar de verhalen van de externe geïnterviewden laten zien dat de invloed van de RVZ-adviezen veel verder reikt dan we denken.

Zo voorspelt Jan Kremer dat ‘De participerende patiënt’ weleens voor een revolutie kan zorgen in de manier waarop we naar de zorg kijken; geeft Eric van de Burg Amsterdam vorm aan de hand van ‘Regie aan de Poort’; en stelt Werner Brouwer dat de € 80.000-grens in het advies ‘Zinnige en duurzame zorg’ onze manier van denken enorm heeft beïnvloed.