De ingenieur en de buurman

Internet opent deuren naar nieuwe vormen van communicatie tussen overheid en burgers en draagt bij aan verbetering van de onderlinge relatie. Dat schrijft de Raad in zijn voorwoord bij deze aansprekende studie over de rol van nieuwe media in het vlottrekken van een gemeentelijk uitvoeringsproject.

Diverse lessen

Nieuwe media speelden een grote rol na het keerpunt van de uitvoering van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. YouTube, Twitter, Flickr, Facebook en specifieke interactieve websites werden gebruikt om burgers te informeren en met hen te communiceren. De openheid en omgevingssensitiviteit van de overheid heeft de eigen interne overheidsorganisatie niet ongemoeid gelaten en bijgedragen tot een verbeterde vertrouwensrelatie met de samenleving. De studie bevat dan ook diverse lessen voor een nieuwe verhouding tussen overheid en burger.

In deze nauwgezette en inspirerende studie schetst Ton Baetens in opdracht van de RMO hoe nieuwe media betrokkenen van binnen en buiten de overheidsorganisatie in staat stelden om op vernieuwende wijze over het project te communiceren.

Diepte-interviews

Voor deze studie zijn diepte-interviews gehouden met diverse hoofdrolspelers en is bestaand materiaal bestudeerd. De RMO werpt hiermee licht op de vraag in hoeverre internet de verhouding tussen overheid en burger (structureel) verandert. De publicatie vormt een achtergrondstudie voor een binnenkort te verschijnen advies hierover.