Werkprogramma 2012

Het Werkprogramma 2012 van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) met de volgende RVZ adviezen 2012

- GGZ en forensische psychiatrie: twee culturen of één werkelijkheid? – Wat is goede zorg? – Voor wat hoort wat: solidariteit vraagt om return on investment en goed patiëntschap – De bomen en het bos: de patiënt, zijn vraag en het landschap – Betutteling of zorgen voor? – Zelfmanagement patiënten en de professionele autonomie van de arts.

Deze adviesthema’s hebben veel met elkaar te maken. Zo bepaalt het antwoord op de vraag Wat is goede zorg? de mate waarin burgers onderling solidair willen zijn. En de ‘bomen en het bos’ – de patiëntenlogistiek – geven richting aan goede zorg.

Integrale kijk op gezondheid

De RVZ ziet zijn werkprogramma 2012 dus als een geheel. Wij willen de adviesthema’s benaderen vanuit een integrale kijk op gezondheid en zorg. Het statement ‘van zz naar gg’ is zijn kompas, geeft de richting aan. Samen met de zorgsector zal de Raad het komend jaar aan deze samenhang en aan deze richting gestalte geven. Adviezen voor de zorgsector aan de minister over ‘van zz naar gg’.

Reflectie en kansen

Ons programma is tot stand gekomen door reflectie op problemen, maar vooral ook op kansen die zich voordoen. Reflectie van de Raad zelf, natuurlijk, maar ook van een groot aantal mensen in onze omgeving. Collega-adviseurs in de gezondheidszorg, zelfstandige bestuursorganen van de minister, branche- en patiëntenorganisaties, beroepsverenigingen. Vervolgens hebben we dit conceptprogramma voorgelegd aan de politieke en ambtelijke leiding van het ministerie van VWS. Waarna de minister het programma heeft vastgesteld.

Durf en realiteitszin

De missie van de RVZ is om met durf en met realiteitszin te adviseren over strategische beleidsvragen. Ons programma voor 2012 omvat een breed spectrum van onderwerpen. Het spectrum omvat de volle breedte van de zorgsector en alle soorten strategische vragen. Hiermee doen wij recht aan de complexiteit waarmee de zorgsector worstelt. De Raad legt de lat hierbij hoog. Gelukkig hebben we een breed samengestelde Raad. En gelukkig hebben we een secretariaat dat de Raad goed ondersteunt. We willen u ook in 2012 weer bruikbare en bevlogen adviezen voor te leggen.