Van weten naar doen

Snellere verspreiding van bewezen verbeteringen: betere kwaliteit van zorg en vaak minder kosten

Welk probleem lost dit advies op?

De verspreiding van verbeterde werkwijzen in de zorg verloopt langzamer dan algemeen wenselijk wordt geacht. Wanneer dit sneller zou verlopen, zou een aantal mensen langer leven of een betere kwaliteit van leven ervaren. Bovendien kunnen door snellere invoering van verbeterde werkwijzen op macroniveau kosten bespaard worden.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Snellere verspreiding van verbeterde werkwijzen betekent voor de consument in principe een beter gezondheidsresultaat, grotere tevredenheid, en voor de verzekerde uiteindelijk een lagere premie. In bepaalde gevallen brengt meer kwaliteit ook meer kosten met zich mee.

Wat zijn de gevolgen voor de zorgverlener?

Zorgverleners moeten zich continu de vraag stellen of zij wel de best mogelijke zorg verlenen, en zo niet, zo snel mogelijk verbeteringen doorvoeren. Als ze dit niet doen, zullen ze hierop aangesproken worden. Zorgverleners dienen de noodzaak van het snel invoeren van verbeteringen te ervaren.

Wat kost het?

In de meeste gevallen leidt de toepassing van bewezen verbeteringen tot betere kwaliteit en lagere kosten. Er zijn bewezen verbeteringen die leiden tot een hogere kwaliteit, maar tegelijkertijd meer kosten met zich meebrengen.

Wat is nieuw?

Primair ligt de verantwoordelijkheid voor de (snelle) invoering bij zorgverleners en zorginstellingen. Intrinsieke prikkels blijken in de praktijk niet voldoende. Prikkels van buiten kunnen zorgaanbieders ertoe bewegen, sneller dan tot nu toe bewezen ,verbeteringen toe te passen.

De overheid moet hiertoe het zorgsysteem zo inrichten dat hiervoor de juiste randvoorwaarden worden geschapen. Financiële prikkels spelen hierbij een belangrijke rol. Patiënten/cliënten en zorgverzekeraars/ zorgkantoren hebben mogelijkheden zorgaanbieders te beïnvloeden om bewezen verbeteringen snel in te voeren. Zij moeten daartoe wel over instrumenten beschikken, waaronder adequate informatie. De overheid moet hierin voorzien.

Vanuit de raad zijn de leden Westerlaken en Lanphen bij dit advies betrokken geweest. Projectleider van de werkgroep was Onno van Rijen.