Medische diagnose: kiezen voor deskundigheid
Voorlichting is het beste middel in de strijd om patiënten te beschermen tegen de gevaren van ondeskundige medische diagnostiek.
Welk probleem lost dit advies op?
Wie ziek is wil zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Wie is deskundig om de diagnose te stellen? Meer duidelijkheid geven over wie op dat gebied deskundig is, is een verantwoordelijkheid van de overheid. Als de patiënt daar zicht op heeft, kan hij beter de risico’s inschatten als hij overweegt in de alternatieve zorgverlening hulp te zoeken.
Het stellen van een diagnose voorbehouden aan artsen is geen oplossing om excessen in de alternatieve zorgverlening te voorkomen. Van groot belang is het om te zorgen voor adequate voorlichting, krachtig gezamenlijk optreden van de IGZ en OM bij misstanden, het beter benutten van bestaande strafrechtelijke instrumenten en een kwaliteitsbeleid van alle betrokkenen dat gestoeld is op ‘evidence based handelen’. Pas in laatste instantie is een andere voorbehouden handeling te overwegen: een verbod om een door een (tand)arts gestelde diagnose, behandeling en prognose in twijfel te trekken.
Wat zijn de gevolgen voor de consument?
De consument krijgt betere informatie over de deskundigheid van hulpverleners als de overheid verantwoordelijk is voor de opleiding. Die informatie stelt de overheid beschikbaar op zijn website www.kiesbeter.nl.
Wat zijn de gevolgen voor de zorgverlener?
Het uitgangspunt voor het handelen van de zorgverlener is en blijft de professionele standaard. Die is leidend in de hulpverlening aan patiënten en is zoveel mogelijk ‘evidence based’. Ziekenhuizen en andere aanbieders maken duidelijk of alternatieve behandelwijzen onderdeel uitmaken van het reguliere aanbod.
Wat is nieuw?
De burger krijgt meer instrumenten die passen bij de eigen verantwoordelijkheid voor de keuze van zijn hulpverlener: meer duidelijkheid over diagnostische deskundigheid waardoor hij beter kan kiezen op dit gebied en de mogelijkheid te kiezen voor een eventueel aanvullende verzekering zonder alternatieve hulpverlening.
Adviesvoorbereiding
Het advies is voorbereid door de raadsleden De Beaufort en Holm en een projectgroep onder leiding van mevrouw G. Raas.