Nee, ik voel me nooit onveilig
In deze studie zijn buurtbewoners uitgenodigd te praten over de veiligheid van hun wijk. Uit het onderzoek blijkt dat de veiligheidsproblematiek niet altijd een criminaliteitsprobleem is.
Gevoel van onveiligheid
Veel burgers voelen zich nog steeds onveilig, ondanks de afname van de criminaliteit. In de studie van Henk Elffers en Wiebe de Jong van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, “Nee, ik voel me nooit onveilig” – uitgevoerd in opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling – zijn buurtbewoners uitgenodigd te praten over de veiligheid in hun wijk. Buurtbewoners geven aan zich verantwoordelijk te voelen voor een veilige buurt, maar verwachten daarin daadwerkelijk ondersteund te worden door politie en overheid. Ze voelen zich over het algemeen niet zozeer onveilig in de eigen buurt maar juist in het stadscentrum, belendende wijken of in de grote stad verderop.
Beleving van buurtbewoners
Het onderzoek laat zo zien dat de veiligheidsproblematiek in de beleving van buurtbewoners in belangrijke mate een sociaal probleem is en niet alleen een criminaliteitsprobleem. Wil de overheid in het algemeen en de politie in het bijzonder buurtbewoners helpen om zich veilig te voelen, dan moeten zij zich realiseren dat bewoners behoefte hebben aan steun om met hun wijkgenoten om te gaan, ook als zij afwijkende gedragsnormen hebben. Bewoners vragen ook op het gebied van overlastbestrijding en hulpverlening een rol van de politie. De politie zou moeten heroverwegen of een nogal eenzijdig op repressie gerichte aanpak baat heeft.