Gemeente en Zorg
De Gemeente wordt meer en meer geconfronteerd met de ontwikkelingen in de zorg. Mensen willen langer thuis blijven wonen en de medisch technologische ontwikkelingen maken dit ook steeds meer mogelijk. De gemeenten hebben op dit moment taken op basis van de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid. Deze taken richten zich met name op de public health. Hiernaast hebben gemeenten een belangrijke rol op basis van de Welzijnswet, die onder meer het maatschappelijk werk en de ambulante verslavingszorg regelt. De Wet Voorzieningen Gehandicapten regelt voor gehandicapten vervoer en aanpassingen in de woonsituatie.
Het probleem
- Mensen met een beperking krijgen te weinig ondersteuning bij hun maatschappelijke participatie. Die ondersteuning is nu deels opgedragen aan de gemeente, deels opgenomen in de AWBZ. Er is niet één verantwoordelijke.
- Gemeenten hebben te weinig bevoegdheden, middelen en ambities om deze ondersteuning tot een succes te kunnen maken. Ook de AWBZ vertoont een aantal tekortkomingen: onvoldoende gericht op maatschappelijke participatie, niet afgestemd op de taken van de gemeente, niet succesvol bij de bevordering van verantwoord gebruik en doelmatigheid.
De oplossing
- Geef de gemeente de integrale verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van maatschappelijke participatie. Alleen zij is in de positie die taak succesvol uit te voeren. Biedt haar ruimte voor specifiek lokaal beleid. Doe dit in de vorm van een Wet ondersteuning maatschappelijke participatie (Womp). Breng daarin onder de bestaande ondersteuningstaken van de gemeente (WVG, Welzijnswet, Wcpv) en onderdelen van de AWBZ (en de ZFW) die hetzelfde doel hebben.
- Maak van de Womp en de nieuwe standaardverzekering voor ziektekosten één geïntegreerd beleidsproject. Gebruik dat ook om de AWBZ op te heffen: door hem onder te brengen bij de Womp en bij de standaardverzekering.
Projectleider was drs. Pieter Vos