Een verkennend essay over wat ervoor nodig is om de zorg inclusiever te maken
Passende zorg is inclusieve zorg - Een verkennend essay over wat ervoor nodig is om de zorg inclusiever te maken
Iedereen in Nederland heeft recht op passende zorg en ondersteuning, maar de werkelijkheid is anders. Binnen de zorgsector is te weinig aandacht voor verschillen tussen mensen zoals lichamelijke en psychische vermogens, culturele achtergrond en sekse. Dit verkleint de kansen van mensen op passende zorg.
De Nederlandse samenleving wordt bovendien steeds diverser. Dit heeft gevolgen voor de zorgvraag en zorgt voor nieuwe vormen van kwetsbaarheid. Bovendien vinden in de dagelijkse praktijk van de zorg discriminatie en uitsluiting plaats. De dubbele opdracht van erkennen van verschil en het bestrijden van ongelijkheid stelt de samenleving en de zorg voor een grote opgave.
Waarom dit advies?
Aandacht voor diversiteit is volgens de RVS noodzakelijk omdat zorgbehoeften van veel Nederlanders nog onvoldoende worden gezien. Zo durven LHBTI-ouderen niet altijd open te zijn over hun seksuele oriëntatie, worden zorgbehoeften van mensen met een verstandelijke beperking niet goed begrepen en melden vrouwen 50% meer bijwerkingen van medicijnen dan mannen. Beter oog hebben voor verschillen tussen mensen op het gebied van bijvoorbeeld gender, sekse en afkomst is een morele en juridische plicht van de overheid gezien het recht op zorg dat iedere Nederlander heeft.
Werkwijze
We gaan eerst nader in op de verschillende redenen die er zijn om meer aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie in zorg en ondersteuning. Daarna gaan we dieper in op 2 kernbegrippen die helpen om de betekenis van toenemende diversiteit in de zorgsector te ontdekken, namelijk kennis en bewustwording
Onderzoek naar de betekenis van toenemende diversiteit voor de organisatie van zorg en ondersteuning roept verschillende vragen op. Hoe beïnvloedt toenemende diversiteit de zorgvraag? En in hoeverre sluit het preventie- en ondersteuningsbeleid aan op een diverse samenleving? Weten professionals wanneer verschillen relevant zijn en wanneer juist niet? En hoe ze daarmee in de praktijk op verantwoorde manier moeten omgaan? Wanneer is het bijvoorbeeld wenselijk of noodzakelijk om onderscheid te maken tussen patiënten, en kunnen we dat medisch goed onderbouwen? En wanneer schuurt rekening houden met verschillen met breed gedeelde maatschappelijke normen, bijvoorbeeld over gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen?
Op 4 oktober hebben we dit essay gepubliceerd.
Op 15 december hebben wij onze eindejaarsbundel (On)verschillig? gepubliceerd. De bundel bouwt voort op de publicatie Passende zorg is inclusieve zorg.