Reflectie nodig op medische expertsystemen
Medische expertsystemen kunnen zich volgens sommige bedrijven ontwikkelen tot ‘digitale dokters’. In de praktijk roept de komst van deze toepassingen van kunstmatige intelligentie ethische vragen op.
Dit staat in het nieuwste CEG signalement Digitale dokters. Een ethische verkenning van medische expertsystemen wat vandaag is overhandigd door Prof. dr. Maartje Schermer, voorzitter CEG commissie aan Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS, de heer Erik Gerritsen.
Medische expertsystemen kunnen artsen ondersteunen bij bijvoorbeeld het opstellen van een diagnose, prognose of behandelplan. In theorie kan dat leiden tot betere zorg, maar in de praktijk hebben de systemen de beloftes nog niet waargemaakt. Artsen kunnen het raadplegen van de systemen als een inefficiënte onderbreking van hun werk beschouwen of ten onrechte vertrouwen op een foute uitkomst. De komst van expertsystemen roept bovendien ethische vragen op. Hoe is bijvoorbeeld vast te stellen of een systeem het best mogelijke advies geeft voor een individuele patiënt als de werking van het systeem niet transparant is? Voor een verantwoorde verdere ontwikkeling doen ontwikkelaars, artsen, patiënten en beleidsmakers er goed aan stil te staan bij deze kwesties en daarbij de lessen uit de praktijk mee te nemen.
Over het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG)
Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid informeert over diverse ethische vraagstukken die worden opgeroepen door nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Het CEG is een samenwerkingsverband van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de Gezondheidsraad. Voor meer informatie kunt u terecht op www.ceg.nl