Praktijkverkenning van de zorginkoop in vier deelsectoren

Zorginkoop heeft binnen stelsels van zorg en welzijn een centrale plaats om traditionele publieke belangen van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid te borgen. Maar hoe werkt dit instrument in de praktijk? Wat heeft de zorginkoop gebracht ten aanzien van deze publieke belangen? En hoe verhouden verschillende actoren zich tot elkaar?

De Raad sprak het afgelopen jaar binnen vier verschillende deelsectoren met direct betrokkenen over hun ervaringen met zorginkoop. In de publicatie Inkoopsafari. Verkenning van de praktijk van zorginkoop zijn de bevindingen samengebracht en trekt de RVS een aantal conclusies.

Minisymposium

De Raad heeft daarnaast op 2 december 2016 een minisymposium georganiseerd met als titel “Op naar persoonsgestuurde zorg?” Tijdens dit minisymposium heeft de Raad enkele bevindingen uit de praktijkverkenning getoetst en is nagedacht over een ander perspectief op inkoop. Hierbij stond de vraag centraal of de wensen en behoeften van burgers meer leidend kunnen zijn en zelfs sturend kunnen optreden.

Guus van Montfort, Erno Kleijnenberg, Tim Robbe, Peter de Visser en Aline Molenaar hebben op deze vraag een reflectie gegeven. Het symposium werd afgesloten met een paneldiscussie met de zaal en Kees van der Burg, Jan Telgen en Aline Molenaar. Het verslag van deze waardevolle middag vindt u hier.

RVS-adviestraject over zorginkoop

Zowel de praktijkverkenning als het minisymposium maken deel uit van een RVS-adviestraject over zorginkoop en sturing. Later dit jaar brengt de Raad daarover een advies aan de minister uit. Met de publicatie van deze praktijkverkenning en het verslag wil de RVS alvast eerste bevindingen delen en mensen uitnodigen om daarover in gesprek te gaan.

Voor reacties of nadere informatie kunt u contact opnemen met Bart van de Gevel.