Tien jaar zorgstelsel: klaar voor de toekomst?
De Nederlandse zorg scoort internationaal hoog als het gaat om toegankelijkheid, kwaliteit en veiligheid. De onderlinge solidariteit in het huidige zorgstelsel wordt als een groot goed gezien.
Toch is er sprake van onbehagen over de gezondheidszorg onder burgers en zorgprofessionals. De overheid wil de zorg dichterbij de burger organiseren maar de zorg thuis staat onder druk. Patiënten willen meer zeggenschap en maatwerk. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals vinden dat zij te weinig tijd hebben voor hun patiënten en in hun werk te veel worden ingeperkt.
Vooruitkijken
Het is tien jaar geleden dat het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd. Daarom organiseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een conferentie op maandagmiddag 10 oktober 2016. Om stil te staan bij wat is bereikt, en vooral om vooruit te kijken. Is het zorgstelsel klaar voor de toekomst? Waar komt het onbehagen bij burgers en zorgprofessionals vandaan en is dat tij te keren?
De komende maanden gaat de Raad analyses maken, en reflectie en debat organiseren. Samen met onderzoekers, dwarsdenkers, beleidsmakers, en met mensen die werkzaam zijn in de zorg en het welzijnswerk. De resultaten hiervan zullen worden gedeeld en bediscussieerd op de conferentie. Houd de datum vrij! Plaats: Den Haag.
Verantwoordelijk raadsleden: Pauline Meurs en Liesbeth Noordegraaf-Eelens.
Contactpersoon: Willem Jan Meerding.